Kripto Pazarında Güçlü Momentum: Bitcoin Açık Faiz ve Taker Hacmi

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Canlı sohbete katılmak, haber, uzman görüşü ve piyasa sinyallerini anında almak için TELEGRAM, TWITTER, FACEBOOK, INSTAGRAM’dan bizi takip edin.

Bitcoin’deki açık faiz, 15 Ekim itibarıyla 19.8 milyar dolarla yeni bir tarihi zirveye ulaştı. Bu veriler, sertifikalı analist EgyhashX tarafından paylaşılan CryptoQuant verilerinden alınmıştır. Bu dönüm noktası, son birkaç ay içinde önde gelen varlık için artan talebi ve kripto piyasalara giren fon akışını vurguluyor.

EgyhashX, bu durumun yatırımcılar arasında boğa bir his olduğuna işaret ettiğini belirtti. Fonlama oranları da Ağustos ayından bu yana en yüksek pozitif seviyeye ulaştı ve açık faizin çoğunun uzun pozisyonlarda olduğunu gösterdi.

EgyhashX, “Türevler piyasasındaki bu yukarı yönlü trend, kripto para alanında artan likidite ve ilginin büyüdüğünü gösteriyor. Fonlama oranlarındaki artış, tüccarlar arasında boğa bir his olduğuna da işaret ediyor.” dedi.

Açık faiz, belirli bir zaman diliminde bir varlık üzerindeki aktif vadeli işlemler sözleşmelerinin sayısını tanımlar ve açık faizdeki bir artış genellikle o varlığa yapılan fon akışının yükseldiğini gösterir. Birçok kişi, artan açık faizi BTC fiyat hareketi için iyi bir işaret olarak değerlendiriyor; ancak bazı gözlemciler, yüksek kaldıraçların fiyat değişikliklerinin büyük ölçekli tasfiyelere neden olabileceği riskini taşıdığı konusunda endişeli.

Nakit Teminatlı Vadeli İşlemler Bitcoin Açık Faizinde Dominant

Ancak, volatilite korkularının yersiz olabileceği belirtiliyor; zira kurumsal yatırımcılar ve nakit teminatlı sözleşmeler açık faizin önemli bir yüzdesini oluşturuyor. Glassnode verilerine göre, çoğu Bitcoin vadeli işlemi nakit teminatlı sözleşmeler şeklindedir; yani açık faiz, ABD doları veya ABD dolarıyla sabitlenmiş stablecoin’lerle teminatlandırılmıştır. Kripto teminatlı sözleşmeler ise toplam açık faizin yaklaşık %18.2’sini oluşturuyor.

CME’nin nakit teminatlı sözleşmelerdeki liderliği, kurumsal yatırımcıların stratejik oyunları için Bitcoin vadeli işlemlerine büyük ölçüde güvendiğini gösteriyor. Spot borsa yatırım fonlarının (ETF) piyasaya sürülmesinden bu yana, Bitcoin ETF’leri yaklaşık 20 milyar dolar net akış aldı.

Ayrıca, Coinglass verilerine göre Bitcoin’in vadeli açık faizi şu anda 574,680 BTC (38.04 milyar dolar) ile CME’nin yalnızca 11.07 milyar dolarlık açık sözleşmelerle lider olduğunu gösteriyor. Binance, 8.01 milyar dolar ve ByBit ise 5.61 milyar dolar ile takip ediyor.

CME’nin baskınlığı, kurumsal ilginin BTC talebini artıran ana faktörlerden biri olduğunu vurguluyor. Kripto analisti Arslan Ali de bunun farkında olup, perakende yatırımcıların bu ralliyi beslemede önemli bir rol oynadığını belirtti.

Bitcoin $67,000’a Ulaştı, Talep Güçlü Kalıyor

Açık faizdeki son artışın ötesinde, yatırımcıların Bitcoin talebinin arttığını gösteren birkaç başka metrik de mevcut. CryptoQuant verileri, BTC talebinin Nisan 2024’ten bu yana en hızlı aylık hızda büyüdüğünü gösteriyor.

Ayrıca, Bitcoin Pazartesi günü 1.1 milyar dolarlık net alım kaydetti, bu da bazı yatırımcıların kâr elde etmesine rağmen daha fazla kişinin satın aldığını gösteriyor. Bitcoin son dönemde $67,000 ile 29 Temmuz’dan bu yana en yüksek fiyatına ulaştı ve ardından $66,800’e geriledi. Bu, yalnızca beş gün önce $59,000’dan işlem gördüğünü göz önünde bulundurursak büyük bir kazancı temsil ediyor.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Bu sitede yer alan tüm bilgiler haber ve bilgilendirme amaçlı olup yatırım tavsiyesi değildir.Çok riskli bir yatırım aracı olan kripto paralara kaybına tahammül edemeyeceğiniz bir yatırım yapmaktan kaçınınız.