Afrika’da Web3 Teknolojileri: EMURGO Africa ve PwC Raporu

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Canlı sohbete katılmak, haber, uzman görüşü ve piyasa sinyallerini anında almak için TELEGRAM, TWITTER, FACEBOOK, INSTAGRAM’dan bizi takip edin.

EMURGO Africa ve PwC tarafından yayımlanan bir rapor, Afrika’da Web3 teknolojilerinin daha geniş bir şekilde benimsenmeye başladığını ortaya koydu. Rapor, büyük teknoloji şirketlerinin kıtada Web3 teknolojilerinin yaygınlaşmasına aktif katkıda bulunduğunu vurguladı.

Kripto Bilinci ve Yatırım Eğilimleri

KASI Insight tarafından yapılan bir araştırmaya göre, anketin yapıldığı Afrika’daki tüketicilerin %66’sı kripto para hakkında bilgi sahibi. Ancak, katılımcıların yalnızca %18’i kripto parayla ilk kez anket sırasında tanıştığını belirtti. Afrika’nın küresel blockchain anlaşma payı 2023’te %1.2’den %1.3’e yükseldi ve 2024’ün ilk yarısında tüm zamanların en yüksek seviyesi olan %1.8’e ulaştı.

Afrikalı blockchain şirketleri, 2024’ün ilk yarısında 12 anlaşma ile toplamda 34.7 milyon dolar fon topladı. Yıllık finansman %125 artarken, ikinci çeyrekteki anlaşma sayısı %700 oranında bir artış gösterdi.

Tüketici Alışkanlıkları ve Web3 Benimseme Görünümü

ConsenSys tarafından yapılan bir anket, Afrika ve gelişen piyasalardaki kripto bilincinin yüksek olduğunu ortaya koydu. Nigeria’da katılımcıların %78’i, Güney Kore’de %63, Güney Afrika’da %61, Brezilya’da %59 ve Hindistan’da %56’sı kripto paraları anladıklarını ifade etti. Japonya ve Endonezya’da bu oranlar ise yalnızca %33 ile çok daha düşük.

Afcacia.io, Afrika’da kripto para sınır ötesi ödemelerine olan talebin arttığını ve bu durumun blockchain teknolojisinin benimsenmesini artırdığını belirtti. Düşük işlem ücretleri, özellikle Afrika’nın orta sınıf kullanıcıları arasında Web3 platformlarına geçişte önemli bir etken oldu. Data Mynt raporu, Afrika’daki sınır ötesi ödemelerin dünya genelinde en yüksek işlem ücretlerine sahip olduğunu ve ortalama %8.9’luk bir maliyetle gerçekleştiğini gösterdi; dünya genelindeki ortalama ise %6.8.

Dijital İşlemler ve GameFi Büyümesi

Afrika’daki finansal işlemlerin neredeyse %10’u dijital olarak gerçekleşiyor. Nijerya, Güney Afrika, Mısır ve Kenya, dijital devrimde %66’lık bir paya sahip. Ayrıca, GameFi sektörü de önemli bir büyüme kaydediyor. Düşük mobil internet maliyetleri, artan akıllı telefon erişimi ve genç, teknolojiye yatkın nüfus bu büyümeyi tetikliyor. Etiyopya, Kenya, Nijerya ve Güney Afrika, Afrika’daki en önemli GameFi pazarları olarak öne çıkıyor. Akıllı telefonlarla oyun oynama oranı %92 iken, oyun hizmetleri için ödeme yapan oyuncuların oranı %63.

Web3’ün Potansiyeli ve Uygulama Alanları

Chainalysis verilerine göre, Afrika’daki kripto para piyasası 2020 ile 2021 yılları arasında %1,200’den fazla büyüme gösterdi. Tanzanya, Kenya ve Güney Afrika, kripto benimseme açısından ilk 20’de yer aldı. Nijerya, Kenya ve Güney Afrika, 2021 yılında Afrika’daki blockchain finansmanının %70’inden fazlasını aldı. Blockchain girişimlerine yapılan yatırım, 2021 ve 2022’nin ilk çeyreği dikkate alındığında 11 kat arttı.

Afrika’da blockchain teknolojisinin uygulanabileceği potansiyel alanlar arasında KOBİ finansmanı, tedarik zinciri, yönetim, gayrimenkul kayıtları, eğitim sertifikalarının doğrulanması ve ticaret altyapısının dijitalleştirilmesi yer alıyor.

Güney Afrika ve Kenya’da Kripto Benimseme

2021 itibarıyla Kenya, kripto sahipliği açısından dünya çapında beşinci sırada yer alıyordu. Ayrıca, Godwin Emeiele, CBN başkanı, eNaira’nın lansmanından bu yana 840 bin indirme ve 270 bin aktif cüzdan (250 bin tüketici cüzdanı ve 17 bin tüccar cüzdanı) ulaştığını belirtti. eNaira platformunda işlem hacmi ve değeri sırasıyla 200 bin ve 9 milyon doları (4 milyar Naira) geçti.

Güney Afrika’da ise Web3, süreç otomasyonunu ve kullanıcı deneyimini geliştirmek için makine öğrenimi ve yapay zeka kullanımındaki artışla karakterize ediliyor. Tarım sektöründe, gıda güvenliğini sağlamak ve tedarik zincirlerinin şeffaflığını artırmak için dApp ve blockchain teknolojilerinin kullanımı artış gösteriyor.

Sonuç

Afcacia.io’ya göre, Coinbase, Block, ConsenSys ve Circle gibi büyük ABD fintech şirketlerinin yerel Web3 platformlarıyla ortaklıklar kurarak Afrika’daki operasyonlarını genişletmeleri bekleniyor. Rapor, Sub-Sahra Afrika’daki havale işlemlerinin GSYİH’nın %1.3’ünü oluşturduğunu ve işlem değerinin 2022’de yıllık %5.2 oranında artarak 53 milyar dolara ulaştığını gösteriyor.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Bu sitede yer alan tüm bilgiler haber ve bilgilendirme amaçlı olup yatırım tavsiyesi değildir.Çok riskli bir yatırım aracı olan kripto paralara kaybına tahammül edemeyeceğiniz bir yatırım yapmaktan kaçınınız.