Fed’in Faiz İndirimleri: Bitcoin ve Hisse Senetleri İçin İyi Haber, Ama Stablecoin’ler İçin Tehlike

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Canlı sohbete katılmak, haber, uzman görüşü ve piyasa sinyallerini anında almak için TELEGRAM, TWITTER, FACEBOOK, INSTAGRAM’dan bizi takip edin.

Federal Reserve’in faiz indirimleri, Bitcoin ve hisse senetleri için umut verici bir gelişme olabilir; ancak bu durum, stablecoin piyasasının görece istikrarını tehdit edebilir.

Stablecoin’lerin Hazine Tahvilleriyle Bağlantısı

Stablecoin’ler, büyük ölçüde ABD Hazine tahvilleri ile destekleniyor. Şu anda, 120 milyar dolardan fazla Hazine tahvili bulundurarak, 18. en büyük yatırımcı konumundalar. Tether (USDT) ve USD Coin (USDC) dünyanın en büyük iki stablecoini olup, sırasıyla pazarın %70 ve %21’ini elinde tutuyor.

Bu coin’ler, Bernstein tarafından “sistemik olarak önemli” olarak tanımlanan finansal sistemin kritik bir parçası haline geldi.

Faiz İndirimlerinin Etkisi

Fed, faizleri düşürdüğünde, stablecoin çıkarıcıları bunu doğrudan cüzdanlarında hisseder. Kullanıcılara sundukları ürünler için herhangi bir maliyet talep etmeden, Hazine tahvillerinden elde ettikleri tüm faizi kendilerine alırlar.

Ancak bu faizler düştüğünde, gelirleri de azalır. Bu durum, stablecoin şirketlerini zor bir duruma sokar. Faiz oranları, kar marjlarının tamamını kontrol eder; bu nedenle oranlar düştükçe, stablecoin şirketleri başka yollarla para kazanma arayışına girerler.

Fed’in faiz indirimleri, Tether ve diğerlerinin şimdiye kadar kaçındıkları ücretler talep etmesine yol açabilir. Bu, token’ların basım veya imhası için ücretler ya da stablecoin’lerin işlemlerde kullanılmasında ücretler talep edilmesi anlamına gelebilir. Bu da stablecoin kullanmanın sağladığı bazı ana faydaların kaybolmasına neden olur.

Şirketlerin Hazırlıkları

Stablecoin şirketleri bu değişikliklere hazırlık yapıyor. Circle CEO’su Jeremy Allaire, düşük faiz oranlarının yatırım ve ekonomik aktiviteyi artıracağını belirterek, bunun işlerini olumlu yönde etkileyeceğini söyledi. Faizlerin düşmesiyle, sermayenin daha hızlı kullanılacağını ve stablecoin teknolojisine olan talebin artacağını vurguladı.

Dünyada en yüksek para hızı olan USDC, insanlar daha hızlı ve daha ucuz fon hareketleri arayışında olduğu için artan talep görebilir. Ancak Tether CEO’su Paolo Ardoino, şöyle dedi:

“Fed’in süregelen gevşemelerini görürsek, yatırımcılar daha yüksek getiri ve fiat para birimlerinden çeşitlendirme arayışında olduğu için kripto piyasalarına önemli bir sermaye akışı bekliyorum.”

Düzenleyicilerin Sert Tutumu

Bu arada, ABD düzenleyicileri kripto şirketlerine karşı sert bir tutum sergilemeye devam ediyor. Bu yıl, kripto ile ilgili davalardan elde edilen toplam 19 milyar dolardan fazla bir miktar toplandı. Bu toplamın neredeyse üçte ikisi kripto ile ilgili davalardan geldi.

Çökmüş FTX ve ticaret firması Alameda, bu toplamın 12.7 milyar dolarını oluşturuyor; bu para, Ağustos ayında varılan bir anlaşma çerçevesinde Ticaret ve Vadeli İşlemler Komisyonu’na (CFTC) ödendi.

2024 yılı, 2023 yılına göre %78’lik bir artışla uzlaşma ödemelerinde büyük bir artış gördü. 2023 yılı ise yalnızca 10.87 milyar dolar topladı. Bu artış, 2022 yılına göre bile çok daha dramatik; uzlaşma değerlerinde %8,327’lik bir artış yaşandı.

Terraform Labs, Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) ile 4.47 milyar dolara uzlaşma sağlarken, Genesis, Ocak 2023’te iflas ettikten sonra Başsavcılık Ofisi (OAG) ile 2 milyar dolarlık bir ödeme yaptı.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Bu sitede yer alan tüm bilgiler haber ve bilgilendirme amaçlı olup yatırım tavsiyesi değildir.Çok riskli bir yatırım aracı olan kripto paralara kaybına tahammül edemeyeceğiniz bir yatırım yapmaktan kaçınınız.