Uniswap’ın L2 Atılımı: Kripto pazarında yeni bir dönem

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Canlı sohbete katılmak, haber, uzman görüşü ve piyasa sinyallerini anında almak için TELEGRAM, TWITTER, FACEBOOK, INSTAGRAM’dan bizi takip edin.

Uniswap, son 12 ayda Layer 2 (L2) ağlarındaki varlığını artırarak, kripto para piyasasında önemli bir büyüme kaydetti. Eylül ayındaki yavaşlama korkularına rağmen, Uniswap V3, L2 ağlarında işlem hacimlerini üç katına çıkararak dikkat çekti. 2023 Eylül ayında toplam 11.68 milyar dolarlık takas gerçekleştiren Uniswap, geçen yıl aynı dönemde bu rakamın yalnızca 4.29 milyar dolar olduğunu gözler önüne seriyor.

L2 Ağlarında Büyüme

Uniswap, L2 ağlarına olan geçişinin ardından toplamda 23 farklı zincirle entegre oldu. Bu zincirler arasında en öne çıkanlar, düşük işlem ücretleri ve aktif pazarlama stratejileri sayesinde Base ve Arbitrum oldu. Base, piyasaya sürüldükten kısa bir süre sonra Ethereum için likidite havuzlarını geride bırakmaya başladı; bu, büyük ölçüde meme token’ların yaratılmasıyla mümkün oldu.

Finansal Başarı ve Ücretler

Uniswap’ın L2 ağlarında elde ettiği başarı, aylık 43.28 milyon dolarlık bir gelirle sonuçlandı. Eylül ayında yaşanan yavaşlamaya rağmen, Uniswap’ın son birkaç ayı, DEX tarihinin en başarılı dönemleri arasında yer aldı. Özellikle Base üzerindeki kullanıcı akını, Uniswap’ı meme token takaslarında lider konuma getirdi.

Celo Protokolü ve Gelecek Hedefleri

Uniswap, ayrıca Celo protokolünde de genişleme kaydetti. Celo, hala bir Layer 1 (L1) olmasına rağmen, Ethereum kültürüyle daha iyi uyum sağlamak için L2’ye dönüşüm yapma potansiyeli taşıyor. Uniswap’ın L2 üzerindeki büyümesi, 2021’den bu yana 20 kat artış gösterdi ve 2024 yılı için yıllık 192 milyar dolarlık işlem hacmi rekorunu kırma hedefi var.

Arbitrum ve Base: Likidite ve Hacim

Arbitrum, günlük 211 milyon dolarlık işlem hacmiyle lider konumda bulunurken, Base, daha fazla likidite havuzuna ev sahipliği yapıyor. Arbitrum’da Uniswap V3, 485 farklı paritede 251 coin bulundururken, Base 694 toplam parite ile 338 coin sunuyor. Ancak Base üzerindeki düşük likiditeye sahip pariteler, gerçek ticaret resmini bozan bir etken olarak öne çıkıyor.

Rekabet ve Gelecek Perspektifi

Uniswap, Aerodrome gibi diğer DEX’lerle değer kilidi açısından rekabet ediyor. Aerodrome, yüksek likidite çiftlerine odaklanırken, Uniswap daha geniş bir token seçeneği sunuyor. Uniswap, 25 Eylül itibarıyla Base versiyonunda 215 milyon dolar değerinde kilitli değere sahipken, Arbitrum’da 291.99 milyon dolarlık likidite sağlıyor.

Ethereum Bağımlılığı ve Gas Ücretleri

Uniswap, L2 ağlarına geçiş yapsa da hala Ethereum’a bağımlılığını sürdürüyor. Uniswap yönlendirme servisi, L1 akıllı sözleşmeler arasında en çok kullanılanı olarak öne çıkıyor. Son 24 saat içinde 896 bin dolarlık bir gas ücreti ile toplamda saatte yaklaşık 45 bin dolar kazanç elde etti.

Uniswap, 2024 yılına yönelik hedefleri doğrultusunda büyümesini sürdürecek ve UNI token’ın fiyat hareketlerini de gözlemlemeye devam edecek. UNI, Eylül 18 itibarıyla tüm token kilitlerinin açılmasının ardından fiyat baskısı yaşamadı ve mevcut yükselişle 20 dolara ulaşma potansiyeli taşıyor.

Uniswap’ın büyümesi, DEX pazarındaki dinamikleri değiştirebilirken, rekabetin artması da bu alandaki yeniliklerin ve gelişmelerin hız kazanacağı anlamına geliyor.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Bu sitede yer alan tüm bilgiler haber ve bilgilendirme amaçlı olup yatırım tavsiyesi değildir.Çok riskli bir yatırım aracı olan kripto paralara kaybına tahammül edemeyeceğiniz bir yatırım yapmaktan kaçınınız.