Charles Hoskinson’tan Ethereum’a diktatörlük suçlaması

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Canlı sohbete katılmak, haber, uzman görüşü ve piyasa sinyallerini anında almak için TELEGRAM, TWITTER, FACEBOOK, INSTAGRAM’dan bizi takip edin.

Cardano’nun kurucusu Charles Hoskinson, Singapur’daki Token2049 etkinliğinde yaptığı açıklamalarda, Cardano’nun Voltaire dönemindeki yönetim reformlarının, Ethereum’un “diktatörlüğe” dönüşmesini engellediğini ve Bitcoin’in “anarsisini” aşmayı başardığını belirtti.

Ethereum’un Diktatörlük Suçlaması

Hoskinson, Ethereum’un yönetim modelini eleştirerek, bu modelin büyük ölçüde Vitalik Buterin’e bağımlı olduğunu savundu. “Blockchainler, protokolü basit tutmayı seçebilir veya bir ‘kral’ atayabilir,” diyen Hoskinson, Cardano’nun yeni yönetim modelinin “etkinlik, etkili olma ve bütünlük” üçlemesini çözdüğünü ifade etti. Cardano, karmaşık yönetim konularını oylamak için delege temsilciler ve Intersect adlı bir üye tabanlı organizasyon kullanarak süreci daha erişilebilir hale getiriyor.

Yönetim Trileması ve Cardano

“Eğer bu üç şeye sahip olursanız, Bitcoin’in anarşisinden veya Ethereum’un diktatörlüğünden kaçınma şansınız olur. Bu sayede, tüm sesleri temsil eden merkeziyetsiz bir yapı ortaya çıkar,” dedi Hoskinson. Ethereum’un yol haritasının tamamen Buterin’in vizyonuna dayandığını belirten Hoskinson, onun ortadan kalkması durumunda projenin ne yönde gideceği konusunda belirsizlik olduğunu ifade etti.

Değişim ve Yenilik

Hoskinson, Buterin’in Ethereum’un yol haritasını şarding tabanlı optimizasyondan, ölçeklenebilirlik için rollup ve katman-2 ağlarına doğru kaydırmaktan sorumlu olduğunu söyledi. Ethereum’un, kullanıcıları etkileyen “çıkarcı katman-2” çözümlerini desteklemesi, son aylarda eleştirilere maruz kalmış durumda.

Cardano’nun yeni yönetim modeli, kurucunun varlığından bağımsız bir şekilde yenilik yapabilme kapasitesine sahip olduğunu vurguluyor. “Charles’ın varlığı veya yokluğu önemli değil. Her gün yenilik olacak,” diyen Hoskinson, Cardano’nun topluluk tabanlı yönetim modelinin, aktif bir kurucu olmadan da işleyebileceğini belirtti.

Cardano’nun Yeni Yönetim Modeli

Eylül 2023’teki Chang hard fork’u ile birlikte, Cardano’nun ADA varlığı bir yönetim token’ına dönüştü. Kullanıcılar, temsilcilerini seçebiliyor ve geliştirme önerileri ile topluluk projeleri için finansman üzerinde oy kullanabiliyorlar. Bu süreçte, Cardano Foundation, Input Output Global ve Emurgo gibi kurucu kuruluşların, artık hard fork ve güncellemeleri başlatma yetkisi bulunmuyor.

Hoskinson, Intersect adındaki araştırmacılar ve mühendislerden oluşan üye tabanlı organizasyon ile delege temsilcilerin etkileşim içinde çalıştığını ve bu modelin çok daha “işbirlikçi” olduğunu belirtti. “Birbirleriyle iletişim kurabilir, oy verebilir ve düzenli olarak bir yol haritasını onaylamak için blockchain tabanlı bir hükümet oluşturabilirler,” dedi.

Cardano, gelecekteki temel meseleler üzerinde kesin sınırlar koyacak bir anayasa oluşturma çalışmalarını da sürdürüyor. Bu yeni yönetim yapısı, Cardano’nun sektördeki yerini sağlamlaştırmaya yönelik önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Bu sitede yer alan tüm bilgiler haber ve bilgilendirme amaçlı olup yatırım tavsiyesi değildir.Çok riskli bir yatırım aracı olan kripto paralara kaybına tahammül edemeyeceğiniz bir yatırım yapmaktan kaçınınız.