Çin Halk Bankası’ndan FED’in fazi indirimine ekstra destek

çin
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Canlı sohbete katılmak, haber, uzman görüşü ve piyasa sinyallerini anında almak için TELEGRAM, TWITTER, FACEBOOK, INSTAGRAM’dan bizi takip edin.

Küresel ekonomik belirsizlikler arasında, merkez bankalarının sıkılaşma politikalarından gevşeme politikalarına geçiş yapmasıyla birlikte daha parlak bir görünüm ortaya çıkıyor. Bu geçiş, zorlu günler geçiren tüketiciler ve yatırımcılar için bir can simidi sunuyor, zira odak artık ekonomik faaliyetleri artırmaya yöneliyor.

Fed’in Bitcoin Üzerindeki Etkisi

Son dönemde birçok merkez bankası faiz oranlarını düşürdü, ancak 18 Eylül’deki Fed’in 50 baz puanlık büyük kesintisi, Bitcoin (BTC) için en büyük etkiyi yarattı. Bank of England (BoE), Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve son olarak Çin Halk Bankası (PBoC) gibi diğer bankaların benzer hamleleri ise kripto piyasasında fazla bir etki yaratmadı.

Fed, 50 baz puanlık faiz indirimini geçen çarşamba gerçekleştirdi ve COVID sonrası enflasyonla mücadele için Mart 2022’de başlattığı faiz artırma programını resmen sona erdirdi.

Kaiko’dan gelen verilere göre, Fed’in faiz indirimi, Bitcoin fiyatında 24 saat içinde %5.2’lik önemli bir artışa yol açtı. Buna karşılık, BoE’nin 1 Ağustos’ta yaptığı kesinti ve ECB’nin 6 Haziran’daki kesintisi Bitcoin’de sırasıyla %6 ve %4’lük düşüşlere neden oldu.

Kaiko, Fed’in kararının ardından Bitcoin’deki güçlü kazançların büyük ölçüde USD destekli stabilcoinlerin %91’lik pazar payına sahip olmasından kaynaklandığını belirtti. Bu, pound ve euro destekli alternatiflerin Bitcoin üzerindeki sınırlı etkisini vurguladı.

Çin’den Ekstra Destek

Fed’in faiz kesintisinin hemen ardından, Çin Halk Bankası, zayıf ekonomisini desteklemek ve tüketici duyarlılığını artırmak amacıyla büyük bir niceliksel gevşeme paketi açıkladı. Önemli önlemler arasında, kısa vadeli yedi günlük ters repo oranının %1.7’den %1.5’e indirilmesi ve kredi verenlerin zorunlu karşılık oranlarının 0.5 puan düşürülmesi yer alıyor. Bu eylemler, bankacılık sistemine ihtiyaç duyulan likiditeyi sağlamak için tasarlandı.

Financial Times’a göre, bu önlemler finansal sisteme ek olarak 1 trilyon RMB (yaklaşık 142 milyar dolar) enjekte edilmesi bekleniyor. Çinli politika yapıcılar, düşen büyüme trendlerini tersine çevirmek için çalışıyor.

Yazının yazıldığı sırada, Bitcoin son 24 saatte %0.1 düşmüş durumda ve bu da ABD para politikasının kripto piyasaları üzerindeki etkisinin, son dönemdeki Çin gelişmelerinden daha güçlü olduğunu gösteriyor.

Alternatif Görüşler

Altın, 24 Eylül’de yeni bir zirveye ulaşarak, merkez bankası teşvik önlemlerine karşı bir güvensizlik işareti olarak öne çıkıyor. Merkez bankaları, altının en büyük alıcılarıdır ve faiz indirimleri, temel ekonomik zayıflıkları işaret ediyor.

Neden Önemli?

Fed’in Bitcoin üzerindeki etkisi daha belirgin bir şekilde ortaya çıkıyor; bu, kripto piyasalarının diğerlerinden daha fazla ABD para politikalarına bağlı olduğunu gösteriyor.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Bu sitede yer alan tüm bilgiler haber ve bilgilendirme amaçlı olup yatırım tavsiyesi değildir.Çok riskli bir yatırım aracı olan kripto paralara kaybına tahammül edemeyeceğiniz bir yatırım yapmaktan kaçınınız.