Müşteri güvenliği artıyor: Kripto platformlarına yeni kurallar geldi

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Canlı sohbete katılmak, haber, uzman görüşü ve piyasa sinyallerini anında almak için TELEGRAM, TWITTER, FACEBOOK, INSTAGRAM’dan bizi takip edin.

Türkiye Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), kripto para sektörüne yönelik yeni düzenlemeleri duyurdu. Bu düzenlemeler, Sermaye Piyasası Kanunu No. 7518’de yapılan değişikliklerin ardından hemen yürürlüğe girdi.

SPK’dan Şeffaflık ve Güvenlik Hamlesi

Düzenlemeler, Sermaye Piyasası Kanunu No. 6362’nin Geçici Madde 11 ile uyumlu bir şekilde çeşitli konuları kapsıyor; bunlar arasında platform operasyonları ve müşteri haklarının korunması yer alıyor.

Yeni düzenlemelerin en önemli maddelerinden biri, platformların müşteri fonlarını ayrı banka hesaplarında tutma zorunluluğudur. Bu, müşteri fonlarının platformun kendi varlıklarından ayrı tutulmasını sağlamaktadır. Ayrıca, müşteri işlemleri yalnızca yetkilendirilmiş kurumlar aracılığıyla gerçekleştirilebilecek. Platformlar, yalnızca resmi web siteleri, mobil uygulamaları veya kayıtlı telefon hatları aracılığıyla sipariş alabilecekler. Tüm sipariş verilerinin güvenli ve değiştirilemez bir şekilde saklanması gerekmektedir.

Düzenlemelere göre, döviz bürosu benzeri faaliyetler yetkisiz kabul edilecek ve bu tür faaliyetlerin 8 Kasım 2024 tarihine kadar durdurulması gerekecek. Non-fungible token (NFT) ve sanal oyun varlıkları, standart listeleme kurallarından muaf tutulsa da, platformların bu tür varlıkları işleme almaları durumunda SPK’yı bilgilendirmeleri gerekmektedir. Ayrıca, platformlar müşterilerine işlem yaptıkları varlıkların SPK denetimine tabi olup olmadığını açık bir şekilde bildirmekle yükümlüdür ve yanıltıcı beyanlardan kaçınmaları beklenmektedir.

Likidite sağlayan ancak yatırımcı hizmetleri sunmayan kuruluşlar platform olarak sınıflandırılmayacak, ancak peer-to-peer (P2P) pazarlarında yetkisiz hizmetlerin de 8 Kasım 2024’e kadar durdurulması gerekecek. Kripto varlıkların diğer varlık sınıfları ile bağlantılı kullanımı da düzenlemeye tabi olacak ve listeleme için uyum zorunlu hale gelecektir. Ayrıca, platformların Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) ile entegre olması ve ilgili verileri paylaşması gerekecek.

Son olarak, platformların müşteri kripto işlemlerini sorumlu bir şekilde yönetmeleri, üçüncü taraf tasfiyeleri veya borç verme uygulamalarını yasaklamaları bekleniyor. Bu düzenleyici çerçevenin, kripto para borsalarındaki referans kampanyalarını etkilemesi öngörülmektedir. Yeni düzenlemeler, kripto para sektöründe güvenliği ve şeffaflığı artırmayı hedefliyor ve müşteri haklarını koruma noktasında önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Bu sitede yer alan tüm bilgiler haber ve bilgilendirme amaçlı olup yatırım tavsiyesi değildir.Çok riskli bir yatırım aracı olan kripto paralara kaybına tahammül edemeyeceğiniz bir yatırım yapmaktan kaçınınız.