Brezilya’da X’in hesapları askıya alındı

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Canlı sohbete katılmak, haber, uzman görüşü ve piyasa sinyallerini anında almak için TELEGRAM, TWITTER, FACEBOOK, INSTAGRAM’dan bizi takip edin.

Elon Musk’ın sosyal medya platformu X, Brezilya’da yaklaşık bir ay süren engellemelerin ardından yerel düzenlemelere uymak için harekete geçti.

Yerel medya raporlarına göre, X, 18 Eylül’den itibaren yanlış bilgi yaymakla suçlanan hesapları askıya almaya başladı. Bu, Yargıç Alexandre de Moraes’ın talimatı doğrultusunda gerçekleştirildi. X’in avukatları, ülkede yakında yeni bir yasal temsilci atanacağını duyurdu.

Brezilya yasalarına göre, ülkede faaliyet gösteren sosyal medya platformlarının bir yasal temsilciye sahip olması gerekiyor.

Asılsız bilgilerle bağlantılı hesaplar arasında dijital influencer Allan dos Santos ve gazeteci Paulo Figueiredo’nun da bulunduğu, her ikisi de ABD’de yaşayan kişiler yer alıyor. Bu karar çerçevesinde dokuz ek hesap da kapatıldı.

Askıya alınan hesapların, eski Brezilya Cumhurbaşkanı Jair Bolsonaro’nun destekçileriyle bağlantılı olduğu ve daha önce diğer sosyal medya platformlarından yasaklandığı belirtiliyor. Bu kararlar, yanlış bilgi yayma üzerine devam eden iki soruşturmanın parçası olarak Yargıç Moraes tarafından alındı.

Musk, Moraes’ın eylemlerini siyasi olarak motivasyonlu sansür olarak nitelendirerek, yargıcı siyasi rakipleri hedef alarak “diktatör” gibi davrandığı için suçladı. Ancak Brezilya Yüksek Mahkemesi, Moraes’ın kararını onaylayarak X’in engellemesini sürdürdü ve cezalar uyguladı.

Brezilya hükümeti, Cumhurbaşkanı Luiz Inácio Lula da Silva liderliğinde, mahkemenin çabalarını destekleyerek, yanlış bilgilere karşı mücadelenin önemli olduğunu vurguladı. Bu durum, sahte haberlerin neden olduğu siyasi huzursuzluğun ardından daha da önem kazandı.

Hizmetin Yeniden Başlatılması

17 Eylül’de, teknik bir olay sonucu X’e erişim Brezilya’da geçici olarak yeniden sağlandı. Bu, Cloudflare’ın sunucularına geçiş nedeniyle kullanıcıların platforma erişim sağlamasına olanak tanıdı. X’in Küresel Hükümet İlişkileri sözcüsü, bu erişimin geçici olduğunu doğruladı:

“X Brezilya, durumun Yüksek Mahkeme’nin engelleme emrini aşmaya yönelik bir girişimden kaynaklanmadığını, aksine Güney Amerika’daki diğer ülkelere erişim sağlamak için kullanılan ağ altyapısındaki teknik bir hatadan kaynaklandığını yineledi.”

Moraes’ın X’e getirdiği yasak gereği, ülkedeki kullanıcılar sanal özel ağlar (VPN) aracılığıyla platforma erişim sağlarsa, günlük 9,000 dolar ceza ile karşılaşabilir.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Bu sitede yer alan tüm bilgiler haber ve bilgilendirme amaçlı olup yatırım tavsiyesi değildir.Çok riskli bir yatırım aracı olan kripto paralara kaybına tahammül edemeyeceğiniz bir yatırım yapmaktan kaçınınız.