Loading...
btc
BTC
-0.14%
Bitcoin
69.371,44 USDT
eth
ETH
-0.18%
Ethereum
3.495,14 USDT
bch
BCH
-0.34%
Bitcoin Cash
537,12 USDT
xrp
XRP
-0.33%
Ripple
0,61 USDT
ltc
LTC
1.5%
Litecoin
94,96 USDT
bnb
BNB
1.35%
Binance Coin
582,05 USDT
sol
SOL
-1.08%
Solana
184,31 USDT
avax
AVAX
-1.25%
Avalanche
53,42 USDT
ada
ADA
-0.82%
Cardano
0,64 USDT
dot
DOT
-0.72%
Poladot
9,38 USDT
doge
DOGE
4.96%
Doge Coin
0,20 USDT
shib
SHIB
0.92%
Shiba Inu
0,00 USDT

Bitcoin Merkezileşiyor Mu?

mega balina
bitcoin balinaları harekete mi geçiyor
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Bitcoin merkezileşiyor mu? Merkeziyetsizlik kripto paraların Dünya çapında kabul görmesine sebep olan en büyük kozu. Merkeziyetsizlik aynı zamanda ilk kez Bitcoin’in kurguladığı, uyguladığı ve neredeyse tüm diğer Altcoin’lerin de benimsediği bir felsefe.


Bitcoin ve Kripto Paraların Merkezileşmesi  Ekosistemin Doğasına Aykırı

 

Bitcoin merkezileşiyor mu? Merkeziyetsizlik kripto paraların Dünya çapında kabul görmesine sebep olan en büyük kozu. Merkeziyetsizlik aynı zamanda ilk kez Bitcoin’in kurguladığı, uyguladığı ve neredeyse tüm diğer Altcoin’lerin de benimsediği bir felsefe. Lakin istatistiklere baktığımızda, birçok kritpo paranın piyasa dolaşımda olan miktarlarının büyük yüzdeleri az sayıda kişinin elindeki gözüküyor. Bitcoin de bunların dışında değil. Finance Magnates tarafından yayımlanan yeni bir rapor da bu konunun altını çiziyor; sayıları %1’in altındaki Bitcoin yatırımcıları toplam varlığın %35’ini kontrol ediyor. Bu da Bitcoin’in o kadar da merkeziyetsiz olmadığı tartışmalarını beraberinde getiriyor.

Finance Magnates’in raporuna göre;

BitInfoCharts’ın verilerine göre Dünya üzerinde elinde Bitcoin olan 11 milyon hesap var. Bunlardan sadece 1.000 tanesi (yaklaşık %0.009’a tekabül ediyor) piyasadaki Bitcoin’in %35.4’ünü elinde bulunduruyor. Bu 1000 hesap içinde en büyük 10 hesap ise BTC piyasasının %5.96’sına sahip”

 

Bitcoin merkezileşiyor mu?

Peki bu ne manaya geliyor?

Bu, en tepedeki %1’lik kesimin ağı kendi lehlerine değiştirebilecek benzersiz bir gücü elinde bulundurması demek. Merkezi otoriteyi temsil eden bir hükümetin veya bir bankanın da yapabileceği gibi varlığın değerini birinci elden etkileyeck politika değişikliklerine gidebilirler. Yani eğer merkeziyetsizlik temel politikaları değiştirebilecek bir otoritenin olmayışıysa, bu veriler ışığında, Bitcoin açıkça merkeziyetsiz değil.

Yatırımcılar Gücünü Neden Kötüye Kullansın?

Güçlerini nasıl kötüye kullanabileceklerine dair senaryolar tartışmaya açıkken, bunu neden yapmak isteyecekleri gayet açıktır. Değerleri dolaylı olarak istedikleri noktaya ayarlama yeteneğine sahipseler, yani istedikleri bölgeye çekip alım yaparken istedikleri değer aralığında satım yapma imkanları varsa böyle bir fırsatı neden kullanmak istemesinler ki? Dahası, gene Finance Magnates’e göre:

Pratik anlamda, bu merkezileşme seviyesi, büyük miktarda BTC’ye sahip olan kişilerin BTC’nin piyasa değeri üzerinde rahatsız edici miktarda kontrole sahip olduğu anlamına gelir. Eğer bir veya birden fazla kişi aniden varlıklarını satmayı tercih ederse, BTC’nin fiyatını kaosa sürükleyebilir. Daha küçük yatırımcılar ise yaşanan panik dalgasıyla varlıklarını düşük seviyeden elden çıkardıklarında balinalar alttan toplar ve bu böyle sürekli bir döngüye girer.

Büyük yatırımcıların asla böyle fırsatçılıklar yapmayacağına inandırılsak da -gerçekçi olmak gerekirse- bunu yapabilecek güçleri var. Önemli olan da bu.

Bu problem Bitcoin’in hatası değil, ya da Bitcoin’le gelen bir sorun da değil. Tüm mesele “merkeziyetsiz” kelimesinin tanımında. Bu tür raporlar blockchain teknolojisi ile yaratılmaya çalışılan yeni teknolojik altyapının bize anlatıldığı kadar toz pembe ve sorunlardan arındırılmış olmadığını görmemizi sağlıyor.

Finance Magnet’in raporunun tamamına şu linkten ulaşabilirsiniz.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Bu sitede yer alan tüm bilgiler haber ve bilgilendirme amaçlı olup yatırım tavsiyesi değildir.Çok riskli bir yatırım aracı olan kripto paralara kaybına tahammül edemeyeceğiniz bir yatırım yapmaktan kaçınınız.