Loading...
btc
BTC
-1.41%
Bitcoin
69.001,84 USDT
eth
ETH
-2.28%
Ethereum
3.505,84 USDT
bch
BCH
12.54%
Bitcoin Cash
539,37 USDT
xrp
XRP
-2.9%
Ripple
0,61 USDT
ltc
LTC
-2.13%
Litecoin
93,73 USDT
bnb
BNB
-1.71%
Binance Coin
570,43 USDT
sol
SOL
-3.2%
Solana
184,37 USDT
avax
AVAX
-3.22%
Avalanche
53,99 USDT
ada
ADA
-2.6%
Cardano
0,65 USDT
dot
DOT
-2.81%
Poladot
9,42 USDT
doge
DOGE
2.45%
Doge Coin
0,19 USDT
shib
SHIB
-1.8%
Shiba Inu
0,00 USDT

Ethereum 2.0 ne zaman tamamlanacak? Yükseltmeye dair kapsamlı analiz

Ethereum
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ethereum 2.0, Ethereum blockchain platformunu yeni işlevlerle zenginleştiren ve ekosistemdeki mevcut problemlere yeni çözümler getiren bir yükseltme olarak biliniyor. Peki Ethereum 2.0 ne zaman tamamlanacak?

Ethereum 2.0 ne zaman?

Ethereum 2.0, Ethereum ağını birbirine bağlı parçalardan oluşan bir sisteme ayıracak ve blockchainin güvenliğinin temel bir mekanizması olan madenciliği, staking sistemi ile değiştirecek olan bir yükseltmedir. Yani Ethereum 2.0, Ethereum (ETH) protokolünün proof of stake (PoS) versiyonudur.

Ethereum 2.0 yükseltmesi Ethereum ağına çok büyük değişimler getirecek. Bu yükseltme ile birlikte Ethereum blockchaini PoW (proof of work) sisteminden PoS (proof of stake) sistemine geçiş yapacak.

Tüm Ethereum ağını birbirine bağlı parçalardan oluşan bir sisteme ayıracak ve blockchainin güvenliğinin temel bir mekanizması olan madenciliği, staking sistemi ile değiştirecek.

Ethereum 2.0 ne zaman tamamlanacak? -Yükseltmeye dair kapsamlı analiz

Esasen Ethereum 2.0, Aralık 2020’de Beacon Chain’in başlatılmasının ardından resmi olarak başlatıldı. Ancak şu sıralar Ethereum’da çift sistem yürütülüyor. Ana ağ PoW sisteminde faaliyetlerini devam ettirirken; PoS sisteminde de pilot işlemler gerçekleştiriliyor. Yakın bir tarihte ise Ethereum’un, PoW sisteminden tamamen ayrılarak, Ethereum 1.0’dan Ethereum 2.0’a geçiş yapması bekleniyor.

ilgili: Ethereum 2.0 nedir? Ethereum 2.0 fiyatları nasıl etkileyecek?

 Dolayısıyla aşamalı bir şekilde ağda yapılacak olan değişiklikler ile birlikte ETH 2.0 yükseltmesi, Proof-of-Stake konsensüsüne geçiş dahil olmak üzere, ağa çok sayıda yenilik getirecek.

Örnek vermek gerekirse; ETH 2.0’a tamamen geçildikten sonra, ağın saniyede 100.000 işlem gerçekleştirmesi bekleniyor. Ayrıca güncelleme ile birlikte ağ güvenliğinin, hızının ve verimliliğinin artırılması amaçlanıyor. 

Ethereum ve Ethereum 2.0 arasındaki farklar nelerdir?

Ethereum, kendi yerel kriptosu aracılığıyla, değişmez, programatik sözleşmeler ve uygulamalar gerçekleştirebilecek bir platform olarak tasarlandı.

Ancak ağ büyüdükçe, bazı tıkanıkları da beraberinde getirdi. Ve yüksek gas ücretleri ve işlem sürelerinin uzunluğu piyasayı olumsuz etkilemeye başladı. 

Bu nedenle geliştiriciler, aşamalı bir şekilde ağda yapılacak olan değişiklikler ile birlikte ETH 2.0 yükseltmesi, Proof-of-Stake konsensüsüne geçiş dahil olmak üzere, ağa çok sayıda yenilik getirecek şekilde tasarlandı.

Dolayısıyla kullanıcılar için Ethereum 2.0 çok önemli bir gelişme olarak görülüyor. Ve bu Ethereum yükseltmesinin, kullanıcılar ve geliştiriciler için büyük bir yük olarak görülen mevcut tıkanıklara yeni çözümler getirmesi bekleniyor.

Güncellemeye ile platforma eklenecek üç önemli özelliği şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Proof-of-stake
  • Sharding
  • eWASM

Ethereum 2.0’da Proof-of-stake ne anlama geliyor?

Ethereum 2.0, ağda işlemlerin doğrulanmasından sorumlu olan validatörler için mevcut proof of work mekanizmasını proof of stake ile değiştirecek.

Ethereum 2.0 ne zaman tamamlanacak? Yükseltmeye dair kapsamlı analiz

Peki proof of stake nedir? Ethereum ağına ne kazandıracak?

Proof of stake nedir?

Kripto para validatörlerinin, kripto paralar üzerinden gerçekleştirilen işlemleri blokchain ağına kaydederken kullandığı bir algoritmadır. Daha fazla bilgi için tıklayınız.

Ethereum 2.0 ne zaman tamamlanacak? Yükseltmeye dair kapsamlı analiz

ETH 2.0 yükseltmesi, ölçeklenebilirlik ve yüksek gas ücretleri gibi Ethereum ağında yaşanan bazı ciddi sorunlarını ele almak için başlatıldı. Ayrıca mevcut PoW mekanizması, Ethereum madenciliğinde karmaşık denklemleri hesaplayabilmek için yüksek miktarda enerji harcadığından, Ethereum 2,0 proof-of-stake özelliği ile bu enerji sorunlarını ortadan kaldıracak.

Kripto para madencilerinin, kripto paralar üzerinden gerçekleştirilen işlemleri blokchain ağına kaydederken kullandığı bir algoritmadır. Daha fazla bilgi için tıklayınız. Ve böylece enerji açısından üst düzey bir verimlilik elde edilecek.

Ethereum 2.0 ne zaman tamamlanacak? -Yükseltmeye dair kapsamlı analiz

Çevreci gruplar tarafından da çokça eleştirilere maruz kalan Ethereum geliştiricileri Ethereum 2.0 ile birlikte PoS’un toplam Ethereum enerjisinin yalnızca %0,05’ini kullanacağını iddia ediyor. Bu şekilde Ethereum’u daha çevreci bir blockchain platformu haline getirmeyi planlıyorlar.

Ethereum sharding (parçalama) nedir?

Sharding, aynı anda çok sayıda işlem gerçekleştirmek için, ağı farklı bölümlere veya parçalara ayırarak Ethereum’a ölçeklenebilirlik kazandıracak. Bu, Ethereum’un işlem tıkanıklığını büyük ölçüde giderecek.

Ethereum 2.0 ne zaman tamamlanacak? -Yükseltmeye dair kapsamlı analiz

Şu anda, Bitcoin ağı saniyede yedi işlem gerçekleştirirken, Ethereum ağında 15 ila 45 işlem gerçekleştirilebiliyor. Dolayısıyla bu düşük rakamlar, Ethereum ve Bitcoin ağının büyümesine büyük ölçüde engel oluyor.

Sharding ile Ethereum teknolojisi, işlemleri daha kısa sürede gerçekleştirebilecek. Hatta ETH katili olarak kabul edilen Solana’nın işlem hızını bile geçmesi bekleniyor.

Ethereum 2.0 ne zaman tamamlanacak? Yükseltmeye dair kapsamlı analiz

Ethereum eWASM nedir?

 – DeFi kullanıcılarının odağını Bitcoin’den Ethereum’a kaydıran bir diğer önemli gelişme ise, EVM (Ethereum sanal makinesi –Ethereum virtual machine)’dir.

Temel olarak, EVM, akıllı sözleşme özelliğine sahip tüm düğümler arasında oluşturulan bir ağdır. Burada oyunlar oluşturabilir, finansal işlemler gerçekleştirilebilir veya çevrimiçi hizmet sağlanabilir.

EVM kodları karmaşık bir kod matrisidir ve bu nedenle yetenekli programcılar bile kodu kolay kolay değiştiremez. Çözüm olarak, geliştiriciler yeni bir web programlama dili olan eWASM’yi eklemeyi planladılar.

eWASM, Ethereum uygulama kodlarının para birimi web tarayıcılarında çalışmasını sağlayacak. Hatta programcılar kod yazmak için Rust, C ve C++ gibi farklı programlama dillerinden birini seçebilecekler.

Ethereum 2.0’ın geliştirme aşamaları

 Günümüzde Ethereum üzerinde projeler yürütülmekte olduğu için, geliştiriciler, ağı kapatmak yerine, Ethereum ana ağıyla bütünleşmek için blockchaini üç aşamada güncellemeye karar verdiler.

Aşama sıfır

Bu aşama, çok sayıda düğümü birbirine bağlayarak ağı genişletmede Ethereum 2.0’a yardımcı olan beacon chainin başlatılmasını içerir.

Bu aşama Aralık 2020’de hayata geçirildi. Esasen Ethereum yükseltmesi, Aralık 2020’de Beacon Chain’in başlatılmasının ardından resmi olarak faaliyet göstermeye başladı. Daha o dönemde ETH topluluğu, ağ yükseltmesine tam destek verdi ve sadece bir haftada 1 milyondan fazla ETH stake edildi.

1.aşama

Birinci aşama, beacon chaini Ethereum ana ağıyla birleştirecek ve bu da ağ üzerinde staking işlemlerine izin verecek. Bu aşamanın 2021’de başlaması bekleniyordu, ancak teknik aksaklıklar nedeniyle, 2022’ye ertelendi.

2. aşama

Ethereum 2.0’ın son aşaması ağa bir shard (parça) zinciri ekleyecek. Bu zincirin eklenmesi, ağa çoklu işlem özelliği getirecek.

Shard zincirinin Ethereum 2.0 ile 2023 yılına kadar entegre olacağı tahmin ediliyor.

İlgili: Ethereum 2.0 nedir? Ethereum 2.0 fiyatları nasıl etkileyecek?

Sonuç;

Ethereum 2.0, ağda işlemlerin doğrulanmasından sorumlu olan validatörler için mevcut proof of work mekanizmasını tam sürümün ardından proof of stake ile değiştirecek. Bu yükseltme, Ethereum’un madencilik gelirini ortadan kaldıracak.

Bu arada ağustos ayının başlarında gerçekleştirilen Londra güncellemesi ile birlikte, Ethereum ağında token yakma süreci başlatıldı. Bu süreç tam olarak, London yükseltmesi ile birlikte EIP-1559 güncellemesinin hayata geçirildiği tarih olan 5 Ağustos’ta başladı.

EIP-1559 güncellemesi, ağ üzerinden daha fazla işlemin gerçekleşebilmesi için blok boyutlarının genişlemesine ve işlem ücretlerinin yakılmasına izin veren bir kod değişikliği olarak biliniyor.

 Nitekim bu yükseltme, işlem ücreti mekanizmasını değiştirerek açık artırma usulü ile belirlenen ücret sistemini ortadan kaldırdı ve ağ ücretinin bir kısmını yakarken gaz hesaplamalarını daha öngörülebilir hale getirdi. Böylece Ethereum ağının deflasyonist bir ağa dönüşmesinde çok önemli bir adım atılmış oldu.

Ethereum 2.0 yukarıda saydığımız özellikler ile birlikte, platforma büyük ölçüde ölçeklenebilirlik ve esneklik kazandıracak. PoS mekanizması, enerji endişelerini çözmesi durumunda, bu durum kripto girişimcilerinin dikkatini daha fazla çekecek ve tüm gözler Ethereum’a yönelecek.

Ethereum 2.0’ın tüm aşamaları tamamlandıktan sonra, ETH’nin piyasa değerinin artması sürpriz olmayacak. Ve elbette yeni sürüm tamamlandığında işlem ücretleri ve maliyetlerinin azalması ve ağ güvenliğinin artması, yenilikçi kripto geliştiricilerinin Ethereum’a olan ilgisini arttıracak.

Sonuç olarak; Ethereum 2.0 ile blockchain teknolojisinde devrim niteliğinde değişiklikler yaşanacağını söyleyebiliriz.

(Not: Gelecekte, ağda terminolojiyle ilgili yaşanabilecek potansiyel karışıklıkları önlemek amacıyla, ikinci en büyük blockchain olan Ethereum, “Ethereum 1.0” ve “Ethereum 2.0” gibi eski terimleri rafa kaldırdı. Ve Ethereum Vakfı, bu karışıklıkların yanı sıra sahteciliği önlemek için “ETH 1” ve “ETH 2.0” da yeniden markalaşmaya giderek, Ethereum 2.0’ı, “Konsensus Katmanı” olarak değiştirdiğini açıkladı.)

Ethereum geliştiricisinden beklenmedik adım! Artık “ETH 2.0” yok!

İlgili: Ethereum geliştiricilerinden beklenmedik adım! Artık “ETH 2.0” yok!

Kaynak

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Bu sitede yer alan tüm bilgiler haber ve bilgilendirme amaçlı olup yatırım tavsiyesi değildir.Çok riskli bir yatırım aracı olan kripto paralara kaybına tahammül edemeyeceğiniz bir yatırım yapmaktan kaçınınız.