Loading...
btc
BTC
1.35%
Bitcoin
70.402,64 USDT
eth
ETH
2.17%
Ethereum
3.577,60 USDT
bch
BCH
4.9%
Bitcoin Cash
565,36 USDT
xrp
XRP
1.26%
Ripple
0,62 USDT
ltc
LTC
1.88%
Litecoin
95,32 USDT
bnb
BNB
2.1%
Binance Coin
586,38 USDT
sol
SOL
-0.1%
Solana
186,13 USDT
avax
AVAX
0.29%
Avalanche
54,25 USDT
ada
ADA
0.25%
Cardano
0,65 USDT
dot
DOT
1.16%
Poladot
9,55 USDT
doge
DOGE
7.75%
Doge Coin
0,21 USDT
shib
SHIB
3.72%
Shiba Inu
0,00 USDT

Coin Market Cap sıralaması ne kadar güvenilir?

Coin Market Cap (ya da CoinMarketCap - CMC) kripto para piyasaları ile ilgili fiyatlar, veriler ve grafikler sağlayan bir site. CMC ayrıca kripto sektörü için bir reyting ve sıralama da yapıyor. Ancak zaman zaman sitenin sıralamaları, kullandığı algoritma sorgulanıyor ve eleştiriliyor.
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Coin Market Cap (ya da CoinMarketCap – CMC) kripto para piyasaları ile ilgili fiyatlar, veriler ve grafikler sağlayan bir site. CMC ayrıca kripto sektörü için bir reyting ve sıralama da yapıyor. Ancak zaman zaman sitenin sıralamaları, kullandığı algoritma sorgulanıyor ve eleştiriliyor.


Coin Market Cap sıralaması ne kadar güvenilir?

Site adından da anlaşıldığı gibi “Coin Piyasası Değeri” verileri sağlıyor. En başta kripto paraları piyasa değerlerine göre sıralıyor. Daha sonraki seçenekler arasında ise sadece coinler ya da sadece tokenlerin olduğu listeleri de mevcut.

Forbes’in verilerine göre, 125 milyondan fazla insan, kripto para piyasası ile ilgili veriler, bilgiler ve fiyat grafikleri için Coin Market Cap’e güveniyor ve başvuruyor. Ancak 2019’un sonlarına doğru site algoritma değişikliği yaptı ve yaklaşık 200 coinin bundan etkilendiği bildiriliyor. Ortada hiçbir sebep yokken, bazı coinler büyük düşüler yaşadı sıralamada.

DAPS Coin 176. sıradan 1173. sıraya düştü

Coin Market Cap’in yaptığı değişiklikten en çok DAPS Coin etkilendi. DAPS Coin CEO’su Adel de Meyer, bir sabah uyandığında, kripto paralarının 176. sıradan bir gecede 1173. sıraya çakıldığını gördüğünü anlatıyor. Bu kriptonun aniden 1000 sıra düşmesi ile ilgili ise CoinMarketCap’ten bir açıklama yapılmadı.

Daha az piyasa değeri, daha az aktivite ve daha az hacme sahip kripto paralar ise DAPS Coin’in çok daha üstünde yer almıştı.

Adel de Meyer, buradaki sorunun ne olduğunu da açıklamaya çalışıyor. CoinMarketCap ile ilgili birden fazla temel sorun var. Bunlardan ilk ve en başlıcasını ise şöyle açıklıyor: “CoinMarketCap şunu talep ediyor. Bir coin ortağı olduğu borsalardan birinde ya da birkaçında listelenmeli. Bu borsalar da merkezli bir yapıya sahip ve düzenlenen borsalar. Bu iki şey birbiri ile tezat oluşturuyor. Hatta kripto ilkeleri ve bitcoin varlığının amacı ile direkt çelişiyor.”

İlgili – Kripto para piyasası ne durumda? – Kripto paraların güncel görünümü

Bitcoin’deki çöküşte parmağı var

Coin Market Cap (ya da CoinMarketCap - CMC) kripto para piyasaları ile ilgili fiyatlar, veriler ve grafikler sağlayan bir site. CMC ayrıca kripto sektörü için

Investopedia’da yer alan bir makaleye göre ise Ocak 2018’de Bitcoin’de yaşanan çöküşlere katkı yapan sebeplerden biri de Coin Market Cap’in attığı bir adımdı. Söz konusu tarihte CMC, Güney Koreli kripto borsalarını listelemeden çıkarmıştı.

CMC, kripto paraların fiyatlarını hesaplarken birden fazla borsadaki fiyatlara başvuruyor. Ancak söz konusu tarihte bir gecede Güney Koreli borsalar listeden çıkarılmıştı. Bu şu anlama geliyor. Verilerden yüz milyarlarca dolarlık değer de silinmiş oluyor. Sonuçta piyasayı etkileyen bir durum oluşmuştu.

İlgili – Bitcoin nedir – Neden Bitcoin almalıyım?

Şaka Gibi! Tether, Coin Market listesinde ilk 10’da

Tartışmalı  kripto paralardan Tether (USDT), CoinMarketCap sıralamasında sürekli yükseldi. Tether piyasaya 250 milyon adet daha token sürdü. Bu da onun birkaç milyar dolarlık piyasa değeri ile Coin Market Cap kripto para sıralamasında ilk 10’a girmesini sağladı.

Tether, Amerikan dolarına bağlı olan ve sözde istikrarlı kabul edilen paralardan biri. Yani USDT bir stabil coin. Tether grubu ve kardeş kuruluşu kripto para borsası Bitfinex kurucuları, paraları USDT’nin dolarla birebir takas edilebileceğini iddia ediyor. Pek çok gözlemci ise bu iddianın geçerliğinden şüpheli.

Dahası bu token yakın zamanda Texas Üniversitesinde araştırma konusu olmuş ve Tether’in kripto paraların değerindeki manipülasyonlardan sorumlu olduğu ileri sürülmüştü. İstikrarlı kabul edilen paranın piyasaya sürülmesi ve önde gelen kripto paraların fiyatlarında görülen kayda değer değişimler arasında bir korelasyon olduğu tespit edilmişti. 250 milyon adet daha Token’ın sürüldüğü söz konusu günlerde bu sefer de Bitcoin fiyatında artışla karşılaşıldı.

2020 yılının başı itibariyle ise Tether (USDT), yaklaşık 4.6 milyar dolarlık piyasa değeri ile CMC’de beşinci sırada yer alıyor. Önünde ise sadece Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Ripple (XRP) ve Bitcoin Cash (BCH) var. Kimilerine göre ise USDT gibi stabil coinler kripto para olarak kabul edilemez. Çünkü kendilerine ait bir değerleri yok. Tether’in değeri ABD Doları’nın (USD) değerine bağlı ve USD’ye sabitlenmiş.

Peki, neden USDT ya da şüpheli olarak kabul edilen başka bir kripto para birimi bu listelemede yer alabiliyor? CMC bu soruya sitesi üzerindeki sıkça sorulan sorularda şöyle cevap veriyor: “Neredeyse her kripto para biriminin ömrü boyunca bir noktada aldatmaca olarak adlandırıldığı olmuştur. Burada herhangi bir kripto para biriminin faydalarını yargılamak için değil kendi kararlarınızı verirken size en iyi araçları sunmak için bulunuyoruz. Liste kriterlerini karşıladığı sürece söz konusu kripto para birimi sitede bulunmak için uygundur.”

CoinMarketCap ne kadar etkili?

Bütün bu olumsuzluklara rağmen, yukarıda da bahsedildiği gibi 125 milyon insan günlük kripto para verileri için CMC grafikleri ve sıralamasına güveniyor. Tabii ki kripto para yatırımcıları ve diğer stratejileri için buranın sağladığı veriler etkili oluyor. Ancak yine de yatırım yaparken ya da strateji belirlerken, tek bir kaynağa bağlı olmamak, farklı kaynakları referans almak önemli.

Coin Market Cap için alternatifler

Farklı kaynaklara başvurmanın önemine değindik ama bu farklı kaynakların neler olabileceği ile ilgili hiçbir şey söylemedik. Söz konusu farklı kaynaklar aynı zamanda Coin Market Cap için de alternatif oluşturuyor. Bunlardan birkaçına bakalım.

CryptoCompare

Coin Market Cap (ya da CoinMarketCap - CMC) kripto para piyasaları ile ilgili fiyatlar, veriler ve grafikler sağlayan bir site. CMC ayrıca kripto sektörü için

İlk akla gelen kripto verileri sağlayan site CryptoCompare. CryptoCompare, 2014 yılında faaliyete başlamış ve başlangıçta “www.cryptocoincomparison.com” adı altında kripto verileri sunuyordu. Canlı kripto verileri, fiyatları sunan bir platformdu. Çok sayıda kripto paranın fiyatlarını ve verilerini takip ediyor ve grafikler eşliğinde çeşitli veriler sunuyordu.

Ardından ise uzun süre geliştirme aşamalarından sonra Temmuz 2015’te CyptoCompare.com ortaya çıktı. Bu geçişle birlikte site neredeyse sıfırdan oluşturuldu diyebiliriz. Kripto paraların fiyatları, piyasa verileri, hacim, arz, piyasa değeri gibi onlarca veriyi canlı olarak sunuyor. Ayrıca kripto siteleri için çeşitli grafik ve veri araçları (widgets) da sağlıyor.

En önemli özelliklerinden biri, bir kriptonun sadece dolar olarak değerini göstermekle kalmıyor. İsterseniz EUR, GBP, JPY gibi onlarca fiat para değerini de görmeyi seçebilirsiniz. Buna Türk Lirası seçeneği de dahil.

Üstelik, portföy yönetimi için ücretsiz bir beta sürüm platformu ve ayrıca döviz hacmi analizi, kripto forumu, cüzdan incelemeleri, döviz incelemeleri ve coin madenciliği analizi gibi diğer bazı özellikler de sunuyor.

CoinGecko

Coin Market Cap (ya da CoinMarketCap - CMC) kripto para piyasaları ile ilgili fiyatlar, veriler ve grafikler sağlayan bir site. CMC ayrıca kripto sektörü için

Coin Market Cap için bir başka alternatif de CoinGecko. Site gerçek zamanlı, canlı kripto para fiyatları ve diğer verilerini trader ve yatırımcılar için bir araya getiriyor. Artık birkaç yıldır faaliyet gösteriyor ve fiyatlama alanında en büyük ekiplerden birine sahip.

CoinGecko ile binlerce kripto paranın hem fiat hem de BTC değerlerini dikkat çeken grafikler eşliğinde görebilirsiniz. Birden fazla zaman aralığı seçeneği de var. Ayrıca CoinGecko kullanıcı ara yüzü İngilizce dışında 15 farklı dilde mevcut. Bu bir site için büyük bir artı oluşturuyor.

Ayrıca farklı kullanıcılar için çeşitli widgetler ve API’ler de sağlıyor. Buna ek olarak yakın zamanda farklı kripto paralar için madencilik hesaplama aracının beta versiyonunu da çıkardı.

Bir diğer başka dikkat çeken özelliği ise ICO takvimi, kripto forum, her bir coin için sosyal medya verileri ve farklı kripto borsaları ve burada işlem gören coinler ile ilgili ayrıntılı hacim analizleri de sağlaması. Tüm bu özellikleri sitesi iyi bir Coin Market Cap alternatifi yapıyor.

Kaynak

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Bu sitede yer alan tüm bilgiler haber ve bilgilendirme amaçlı olup yatırım tavsiyesi değildir.Çok riskli bir yatırım aracı olan kripto paralara kaybına tahammül edemeyeceğiniz bir yatırım yapmaktan kaçınınız.